Free Spirit
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Free Spirit

Ποίηση, Γραφή, Εκφραση, Ενημέρωση, Διασκέδαση
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  

 

 Kρίσεις πανικού

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Ounkas
Admin
Ounkas


Ημερομηνία εγγραφής : 01/06/2009
Ηλικία : 51
Τόπος : Αθήνα, Πειραιάς

Kρίσεις πανικού Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Kρίσεις πανικού   Kρίσεις πανικού Empty26/3/2011, 19:42

Μοιάζει σα να έρχεται απροειδοποίητα, κάνοντας το άτομο να αισθάνεται αδύναμο μπροστά σ’ αυτό που του συμβαίνει. Συχνά, εάν βιώνετε μια κρίση πανικού, μπορεί να σκέφτεστε ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί, ότι θα χάσετε τον έλεγχο ή ότι θα κινδυνέψει η ζωή σας.

Ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης, συνεργάτης του omorfamistika.gr, σας εξηγεί πώς να την αναγνωρίσετε και πώς να την αντιμετωπίσετε.

Αρκετές φορές, ιδιαίτερα στην αρχή, τα άτομα με διαταραχή πανικού πιστεύουν ότι πάσχουν από κάτι άλλο. Αυτό είναι πολύ λογικό εάν κοιτάξει κανείς τα σωματικά συμπτώματα που προκαλεί το έντονο άγχος. Γι’ αυτό όταν κάποιος πάθει μία κρίση πανικού καλό είναι να κάνει μία σειρά εξετάσεων για να αποκλειστούν πιθανά προβλήματα (π.χ. υπερθυρεοειδισμός).

Τι είναι

Η κρίση πανικού σηματοδοτεί μία κατάσταση εξαιρετικά έντονου άγχους. Ορίζεται ως η ξαφνική έναρξη επεισοδίου τρόμου ή ανησυχίας, που κορυφώνεται σε διάρκεια περίπου 10 λεπτών και περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Εφίδρωση, ταχυκαρδία, δύσπνοια, τρεμούλα, πόνοι στο στήθος, ναυτία, ζαλάδα ή ίλιγγο, ανατριχίλα, εξάψεις, αίσθημα πνιγμού, μικρές κοφτές αναπνοές, συναίσθημα επερχόμενου θανάτου, αίσθημα απειλητικού κινδύνου ή καταστροφής, ανάγκη να δραπετεύσετε, αίσθηση ότι χάνετε τον έλεγχο ή ότι τρελαίνεστε.

Τα συμπτώματα είναι έντονα και σας κατακλύζουν αιφνίδια, άλλοτε χωρίς καμία προειδοποίηση και εμφανή αιτία άλλοτε στο πλαίσιο κάποιου συγκεκριμένου χώρου ή κατάστασης (π.χ. εντός των μέσων μαζικής μεταφοράς). Διαρκεί από μερικά λεπτά μέχρι περίπου μία ώρα. Όταν η κρίση τελειώσει νιώθετε εξάντληση αλλά και ανακούφιση.

Που οφείλεται

Σε γεγονότα, κυρίως, δυσάρεστα που επιφέρουν αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις συνήθειες.

Σε χρόνιες καταστάσεις έντασης και άγχους, όπως για παράδειγμα χρόνια προβλήματα υγείας, ένας αποτυχημένος γάμος, δυσαρέσκεια και ένταση στον επαγγελματικό τομέα, ανεργία, οικονομικά προβλήματα κ.λπ.

Σε κατάθλιψη
Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη παρουσιάζουν συχνά κάποια αγχώδη διαταραχή.
Αντιμετωπίστε τη με τεχνικές χαλάρωσης που μπορεί να προσφέρει η γιόγκα, η ύπνωση, το χαλαρωτικό μασάζ, οι ασκήσεις αναπνοής.

συμπεριφοριστική-γνωσιακή ψυχοθεραπεία η οποία αποσκοπεί στο να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να αποδυναμώσετε τις αρνητικές σας σκέψεις και συμπεριφορές που προκαλούν και κλιμακώνουν το αίσθημα του φόβου και του πανικού. Εστιάζει στο να μάθετε να χαλαρώνετε, να ελέγχετε τα συμπτώματα, αλλά και να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις.

διάφορα είδη ψυχοθεραπείας:
Ιδιαίτερα αποτελεσματικός έχει αποδειχτεί ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής με ψυχοθεραπεία.

ένα τραγούδι:
Προσπαθήστε να στρέψετε την προσοχή σας μακριά από τις αρνητικές σκέψεις. Συγκεντρωθείτε σε μία απλή πράξη, όπως, π.χ., να μετρήσετε από το 100 έως το 0 προς τα πίσω, κατεβαίνοντας ανά δύο ή τρία ή επαναλαμβάνοντας μια φράση ή ένα στίχο κάποιου τραγουδιού που σας ηρεμεί.

το να εκφράζεστε:
Εάν νιώθετε φοβισμένοι ή στρεσαρισμένοι, μιλήστε σε κάποιον φίλο/η ή γράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Η κουβέντα με φιλικά πρόσωπα βοηθά στην ενίσχυση του αισθήματος της ευεξίας. Η αληθινή, ειλικρινής επικοινωνία μειώνει το άγχος.

το να διασκεδάζετε:
Ο πανικός και το άγχος απορροφούν τόση ενέργεια και προσοχή, που σας κάνουν να ξεχνάτε πώς είναι το να περνάτε καλά και να διασκεδάζετε.

ασκήσεις αναπνοής:
Ασκηθείτε στη διαφραγματική αναπνοή και κάνετε ασκήσεις αναπνοής κατά τη διάρκεια της ημέρας (πάρτε βαθιές, αργές εισπνοές από τη μύτη, γεμίζοντας την κοιλιά σας. Εκπνεύστε αργά).

Το μυστικό

Έχετε πάντα μία μικρή χάρτινη σακούλα στη τσάντα σας. Όταν σας πιάνει κρίση τοποθετήστε το στόμα και τη μύτη σας και αναπνεύστε αργά για λίγη ώρα μέσα εκεί, ώστε να εισπνεύσετε ξανά αρκετό διοξείδιο του άνθρακα και να επανέλθει η αναπνοή σας στον κανονικό της ρυθμό


Πηγή
tromaktiko
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Ounkas
Admin
Ounkas


Ημερομηνία εγγραφής : 01/06/2009
Ηλικία : 51
Τόπος : Αθήνα, Πειραιάς

Kρίσεις πανικού Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Kρίσεις πανικού   Kρίσεις πανικού Empty1/4/2011, 09:20


Τα άτομα με διαταραχή πανικού υποφέρουν από μη αναμενόμενα και επανειλημμένα επεισόδια έντονου, κατακλυσμιαίου τρόμου χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Αυτά τα επεισόδια καλούνται κρίσεις πανικού. Ο φόβος που βιώνει κανείς κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού μπορεί να συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα όπως:

* πόνο στο θώρακα
* αίσθημα καρδιακών παλμών
* εφίδρωση
* θερμά ή ψυχρά ρίγη
* τρεμούλες
* κρίσεις ζάλης
* αίσθημα πνιγμού ή ασφυξίας
* δυσχέρεια αναπνοής

Ορισμένα άτομα φοβούνται ότι κυριεύονται από το φόβο ή ότι τρελαίνονται.

Οι κρίσεις πανικού τυπικά εκδηλώνονται αυτόματα χωρίς εμφανή εκλυτικό παράγοντα. Μπορεί να εκδηλωθούν οποιαδήποτε ώρα, ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Λόγω του ότι τα άτομα που πάσχουν από κρίσεις πανικού δεν μπορούν να προβλέψουν πότε θα «χτυπήσει» η επόμενη κρίση, πολλοί ζουν με το μόνιμο φόβο ότι από λεπτό σε λεπτό θα εκδηλωθεί και άλλη κρίση.

Οι περισσότερες κρίσεις πανικού διαρκούν μόνο λίγα λεπτά, μερικές φορές μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 10 λεπτά και σε σπάνιες περιπτώσεις μέχρι και 1 ώρα.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Ounkas
Admin
Ounkas


Ημερομηνία εγγραφής : 01/06/2009
Ηλικία : 51
Τόπος : Αθήνα, Πειραιάς

Kρίσεις πανικού Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Kρίσεις πανικού   Kρίσεις πανικού Empty1/4/2011, 09:21



Τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού συχνά μιμούνται συμπτώματα σωματικών παθήσεων όπως η καρδιακή προσβολή ή άλλα απειλητικά για τη ζωή νοσήματα. Συχνά τα άτομα που πάσχουν από κρίση πανικού μπορεί να σπεύσουν στο εφημερεύον νοσοκομείο, πιστεύοντας ότι έπαθαν καρδιακή προσβολή, αναπνευστικό πρόβλημα, νευρολογική διαταραχή ή γαστρεντερικό πρόβλημα. Μπορεί επίσης να φοβούνται ότι χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας και ότι γίνονται ψυχωτικοί.

Έτσι τα άτομα με κρίσεις πανικού συχνά επισκέπτονται μέχρι και 10 διαφορετικούς ιατρούς, υποβάλλονται σε πολλές μη απαραίτητες εξετάσεις και υποφέρουν για πολλά χρόνια πριν να γίνει η σωστή διάγνωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση της διαταραχής πανικού δεν τίθεται παρά μόνο αφότου εξειδικευμένες και ακριβές ιατρικές εξετάσεις και διαδικασίες αποτύχουν να παρέχουν σωστή διάγνωση ή ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Πολλά άτομα με διαταραχή πανικού αναπτύσσουν έντονο άγχος μεταξύ των επεισοδίων. Τα άτομα με διαταραχή πανικού συχνά αναπτύσσουν φοβίες για μέρη ή καταστάσεις όπου παρουσίασαν κρίσεις πανικού, όπως σουπερμάρκετ ή σε άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Όσο η συχνότητα των κρίσεων πανικού αυξάνει, το άτομο είναι πιθανόν να αποφεύγει μέρη και καταστάσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν άλλη κρίση ή όπου δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμη βοήθεια.

Η ανάγκη αποφυγής αυτών των σημείων μπορεί να είναι τόσο ακραία ώστε να μετατραπεί σε αγοραφοβία, δηλαδή αδυναμία του ατόμου να πηγαίνει σε μέρη εκτός από τα γνωστά και ασφαλή λόγω έντονου φόβου και άγχους. Όταν ένα άτομο έχει επανειλημμένες κρίσεις πανικού και αισθάνεται σοβαρό άγχος σχετικά με το ενδεχόμενο άλλης κρίσης, μπορεί να τεθεί η διάγνωση της διαταραχής πανικού. Η διαταραχή πανικού επιδεινώνεται με τον καιρό εάν δεν αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

* Περίπου 2% των ενηλίκων πάσχουν από διαταραχή πανικού
* Οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν διαταραχή πανικού από τους άνδρες
* Η διαταραχή πανικού τυπικά εκδηλώνεται στην εφηβεία. Οι μισοί ασθενείς με διαταραχή πανικού εμφανίζουν τη διαταραχή πριν από την ηλικία των 24 ετών.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Ounkas
Admin
Ounkas


Ημερομηνία εγγραφής : 01/06/2009
Ηλικία : 51
Τόπος : Αθήνα, Πειραιάς

Kρίσεις πανικού Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Kρίσεις πανικού   Kρίσεις πανικού Empty1/4/2011, 09:21



Η διαταραχή πανικού συχνά συνυπάρχει με άλλες διαταραχές, ειδικά με κατάθλιψη και κατάχρηση ουσιών. Περίπου 30% των ατόμων με διαταραχή πανικού κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και 17% κατάχρηση ουσιών, όπως κοκαΐνη και μαριχουάνα. Η καταφυγή σε ουσίες είναι μια αποτυχημένη προσπάθεια που κάνουν για να μειώσουν τη δυσφορία που προκαλεί η κατάσταση τους. Η κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία διαταραχών που συνυπάρχουν, όπως η κατάχρηση ουσιών ή η κατάθλιψη είναι κρίσιμη για την επιτυχή θεραπεία της διαταραχής πανικού.

Οι ακριβείς αιτίες της διαταραχής πανικού είναι άγνωστες, αλλά η κληρονομικότητα και τα στρεσογόνα γεγονότα ζωής ενδέχεται να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Η σημασία της θεραπείας

Οι επανειλημμένες κρίσεις πανικού μπορεί να έχουν τρομακτική επίδραση στη ζωή του ατόμου. Χωρίς θεραπεία οι κρίσεις ή οι προσπάθειες αποφυγής τους μπορεί να ελέγχουν ολοκληρωτικά τη ζωή ενός ατόμου.

* Χωρίς θεραπεία, τα άτομα με διαταραχή πανικού μπορεί να συνεχίσουν να έχουν κρίσεις πανικού για πολλά χρόνια. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις σχέσεις τους με την οικογένεια, τους φίλους, τους συνομήλικους και τους συναδέλφους
* Η ζωή μπορεί να αποκτήσει πολλούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, το άτομο μπορεί να αρχίσει να αποφεύγει καταστάσεις που φοβάται ότι θα προκαλέσουν κρίση πανικού. Αυτές μπορεί να είναι φυσιολογικές, καθημερινές δραστηριότητες, όπως τα ψώνια ή η οδήγηση. Σε ακραίες περιπτώσεις, τα άτομα με μη θεραπευόμενη διαταραχή πανικού φοβούνται να βγουν από το σπίτι.
* Ορισμένα άτομα μπορεί να δυσκολευτούν να είναι παραγωγικά στην εργασία τους. Τα συμπτώματα της διαταραχής πανικού μπορεί να τους εμποδίσουν να πάνε στην εργασία τους ή να παραμείνουν εκεί μόλις φθάσουν. Μπορεί να απορρίψουν προαγωγές ή ανάθεση καθηκόντων στη δουλειά, επειδή θεωρούν ότι θα τους κάνουν πιο ευάλωτους σε κρίσεις πανικού. Μερικά άτομα με διαταραχή πανικού παραιτούνται και από την εργασία τους, ενώ ορισμένα που εξακολουθούν να εργάζονται βγαίνουν από το σπίτι πολύ σπάνια και μόνο για να πάνε στη δουλειά.
* Πολλά άτομα με διαταραχή πανικού παθαίνουν σοβαρή κατάθλιψη. Συχνά προσπαθούν χωρίς επιτυχία να μειώσουν τα συμπτώματα της διαταραχής πανικού ή της κατάθλιψης με λήψη αλκοόλ ή άλλων ουσιών και καταλήγουν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα τους. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί ακόμα να παρουσιάσουν τάσεις αυτοκτονίας.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Ounkas
Admin
Ounkas


Ημερομηνία εγγραφής : 01/06/2009
Ηλικία : 51
Τόπος : Αθήνα, Πειραιάς

Kρίσεις πανικού Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Kρίσεις πανικού   Kρίσεις πανικού Empty1/4/2011, 09:22

Θεραπεία της διαταραχής πανικού

Η θεραπεία της διαταραχής πανικού μπορεί να περιλαμβάνει χορήγηση φαρμάκων με στόχο την αποκατάσταση των επιπέδων των χημικών ουσιών του εγκεφάλου. Εκτός από τη φαρμακοθεραπεία, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπευτική δουλειά με στόχο την απόκτηση αυτοπεποίθησης στον έλεγχο του άγχους.

Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (ΓΣΘ) χρησιμοποιείται για να διδάξει στα άτομα μια διαφορετική αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού καθώς και τεχνικές μείωσης του άγχους. Τόσο η φαρμακοθεραπεία όσο και η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές . Σε πολλούς ασθενείς ο συνδυασμός φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας είναι αποτελεσματικότερος από ότι η κάθε μια θεραπεία ξεχωριστά.

Η κατάλληλη θεραπεία από έμπειρο επαγγελματία μπορεί να μειώσει ή να αναστείλει τις κρίσεις πανικού στο 70-90% των ατόμων με διαταραχή πανικού, συνήθως μέσα σε 6 με 8 εβδομάδες.

Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν σημαντική πρόοδο μετά από λίγες εβδομάδες θεραπείας. Ορισμένοι μπορεί να χρειαστούν θεραπεία για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους πριν να γίνει αντιληπτή η βελτίωση. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να συμβούν υποτροπές και σε πολλές περιπτώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα διακοπής της θεραπείας.

Παρόλα αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία είναι αποτελεσματική. Η πρώιμη θεραπεία μπορεί να προλάβει την εξέλιξη της διαταραχής πανικού. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει θεραπεία, μόνο ένα στα τρία άτομα με διαταραχή πανικού κάνει την κατάλληλη θεραπεία.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Ounkas
Admin
Ounkas


Ημερομηνία εγγραφής : 01/06/2009
Ηλικία : 51
Τόπος : Αθήνα, Πειραιάς

Kρίσεις πανικού Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Kρίσεις πανικού   Kρίσεις πανικού Empty1/4/2011, 09:22


Γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (ΓΣΘ)

Η ΓΣΘ διδάσκει στα άτομα να αναμένουν και να προετοιμάζονται για τις καταστάσεις και τις σωματικές αισθήσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν κρίσεις πανικού. Κατά τη διάρκεια της ΓΣΘ:

* Ο θεραπευτής βοηθά το άτομο να αναγνωρίσει τους τύπους σκέψης που οδηγούν σε εσφαλμένη ερμηνεία σωματικών αισθήσεων και στην πεποίθηση ότι συμβαίνει το χειρότερο. Αυτοί οι τύποι σκέψης είναι βαθιά ενσωματωμένοι στο άτομο και η αναγνώριση και μετατροπή τους απαιτεί εξάσκηση
* Ο θεραπευτής μπορεί να διδάξει στο άτομο χαλαρωτικές ασκήσεις και ασκήσεις αναπνοής. Αυτές μπορεί να προλάβουν τον υπεραερισμό ή την υπερβολικά ταχεία αναπνοή που συχνά συνοδεύει την κρίση πανικού.
* Ο θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει το άτομο να ξεπεράσει σταδιακά τις τρομακτικές σωματικές αισθήσεις και τα συναισθήματα άγχους. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενθάρρυνση του ατόμου στο να τοποθετήσει τον εαυτό του σταδιακά και με ασφάλεια σε μέρη και καταστάσεις που απέφευγε.

Η ΓΣΘ είναι πιθανόν να έχει επιτυχή έκβαση όταν ο ασθενής έχει κίνητρο και ο ειδικός έχει τη σωστή εκπαίδευση. Η ΓΣΘ γενικά απαιτεί τουλάχιστον 8 με 12 εβδομάδες για να δώσει αποτελέσματα. Ορισμένα άτομα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο θεραπείας για την εκμάθηση και εφαρμογή δεξιοτήτων. Οι περισσότεροι ασθενείς με διαταραχή πανικού ελέγχουν ή αποτρέπουν επιτυχώς τις κρίσεις πανικού μετά την ολοκλήρωση της ΓΣΘ.

Φαρμακοθεραπεία

Ορισμένα φάρμακα που μεταβάλλουν τους τρόπους χημικής αλληλεπίδρασης στον εγκέφαλο μπορούν να μειώσουν ή να εμποδίσουν την εκδήλωση κρίσεων πανικού και να μειώσουν το άγχος. Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI’s) είναι θεραπεία εκλογής. Οι βενζοδιαζεπίνες χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απαραίτητο και εάν είναι δυνατόν για μικρό χρονικό διάστημα.

Φάρμακα που μπορεί να προστεθούν για την αύξηση της αποτελεσματικότητας σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στην αποκλειστική χορήγηση των SSRI’s είναι οι β-αδρενεργικοί αναστολείς, η βουσπιρόνη, οι βενζοδιαζεπίνες, τα τρικυκλικά ή τα αντιεπιληπτικά (όπως το βαλπροϊκό).

Κάθε φαρμακευτικός παράγοντας λειτουργεί διαφορετικά. Ορισμένοι δρουν γρήγορα και άλλοι σταδιακότερα. Όλα τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται συστηματικά. Συνήθως η θεραπεία με φάρμακα διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες με ένα έτος, αλλά μετά περίπου οκτώ εβδομάδες, ο ασθενής μαζί με τον ιατρό θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτιμήσουν αν η θεραπεία μειώνει τις κρίσεις πανικού.

Σε πολλούς ασθενείς με διαταραχή πανικού ο συνδυασμός ΓΣΘ και φαρμάκων μπορεί να είναι η επιτυχέστερη προσέγγιση.

Θεραπευτική επιτυχία

Είναι σημαντικό ο ασθενής να είναι πλήρως πληροφορημένος για τη θεραπεία. Οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν ερωτήσεις και να αναφέρουν τις ανησυχίες τους. Κάθε ασθενής αντιδρά διαφορετικά στη θεραπεία. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι καμία θεραπεία δε δρα άμεσα. Ως εκ τούτου είναι πραγματικά σημαντικό να επιμείνει κανείς στη θεραπεία τουλάχιστον για 6 με 8 εβδομάδες προκειμένου να διαπιστώσει αν έχει αποτέλεσμα. Εάν σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπάρχει βελτίωση, το θεραπευτικό πλάνο μπορεί να τροποποιηθεί. Είναι σημαντικό να έχει κανείς υπομονή γιατί η σωστή θεραπεία μπορεί να βρεθεί με διαδικασία δοκιμής-λάθους.

Εάν η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα, θα πρέπει να είναι σαφές πόσο συχνά και με ποιο τρόπο θα παρακολουθείται η δόση των φαρμάκων. Άσχετα από το φάρμακο που χορηγείται, ο ιατρός θα πρέπει να ξεκινήσει με χαμηλή δόση και σταδιακά να αυξήσει φθάνοντας στην μέγιστη δόση. Κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες αλλά συνήθως αυτές μειώνονται με την πάροδο του χρόνου ή γίνονται ανεκτές.

Εάν οι παρενέργειες δημιουργούν πρόβλημα, ο ιατρός μπορεί να συστήσει διακοπή των φαρμάκων και αναμονή μιας εβδομάδας περίπου πριν από την χορήγηση άλλου φαρμάκου. Προς το τέλος της θεραπείας ο ιατρός πάλι μειώνει σταδιακά τη δόση.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Ounkas
Admin
Ounkas


Ημερομηνία εγγραφής : 01/06/2009
Ηλικία : 51
Τόπος : Αθήνα, Πειραιάς

Kρίσεις πανικού Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Kρίσεις πανικού   Kρίσεις πανικού Empty1/4/2011, 09:23


Υπάρχει συννοσηρότητα μεταξύ Διαταραχής Πανικού και κατάχρησης εθιστικών ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικών);

Ένα ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από διαταραχή πανικού παρουσιάζουν συννοσηρότητα με διαταραχή από χρήση ουσιών (αλκοόλ, κάνναβη, βενζοδιαζεπίνες, κοκαΐνη κ.α.). Η σχέση ανάμεσα στην εξάρτηση από αλκοόλ και ουσίες και αγχώδεις καταστάσεις είναι σύνθετη.

Πολλοί ασθενείς, κυρίως άντρες, υποστηρίζουν ότι οι καταστάσεις άγχους προηγούνται της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ η οποία είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια για αυτό-ίαση . Ένας μεγάλος αριθμός αλκοολικών ή χρηστών εθιστικών ουσιών ίσως ξεκινά με προβλήματα πανικού τα οποία καλύπτονται από τη χρήση των παρά πάνω ουσιών. Περίπου 30% των ανθρώπων με διαταραχή πανικού κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και 17% κατάχρηση ουσιών, όπως κοκαΐνη και μαριχουάνα, σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να καταπραΰνουν την αγωνία και το άγχος που προκαλείται από την κατάστασή τους.

Από την άλλη, τα συμπτώματα άγχους, συμπεριλαμβανομένου των κρίσεων πανικού, μπορεί να είναι το άμεσο αποτέλεσμα της απόσυρσης από το αλκοόλ (στερητικού συνδρόμου). Πάντως, όταν ερμηνεύεται η συννοσηρότητα της διαταραχής πανικού και εξάρτησης από ουσίες, είναι σημαντικό να κάνουμε διάκριση ανάμεσα τα στερητικά φαινόμενα και τα ανεξάρτητα αγχώδη συμπτώματα. Στις περιπτώσεις αυτές η θεραπεία των εξαρτήσεων θα πρέπει να προηγηθεί της θεραπείας της διαταραχής πανικού.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Ounkas
Admin
Ounkas


Ημερομηνία εγγραφής : 01/06/2009
Ηλικία : 51
Τόπος : Αθήνα, Πειραιάς

Kρίσεις πανικού Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Kρίσεις πανικού   Kρίσεις πανικού Empty1/4/2011, 09:35


Εισαγωγή

Μια ψυχολογική κρίση συμβαίνει όταν ένα στρεσογόνο γεγονός ζωής διαταράσσει την ικανότητα του ατόμου να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά. Πιο συγκεκριμένα, μια κρίση μπορεί να θεωρηθεί ως μια αντιδραστική κατάσταση όπου η ψυχολογική ομοιόσταση έχει διαταραχθεί, οι συνηθισμένοι μηχανισμοί αντιμετώπισης του ατόμου έχουν αποτύχει να την αποκαταστήσουν, και η οδύνη έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη λειτουργικότητα του ατόμου

Είδη Κρίσεων

Oι περισσότερες κρίσεις ανήκουν στο φυσιολογικό φάσμα των εμπειριών της ζωής που οι περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να συναντήσουν και από όπου οι περισσότεροι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν χωρίς τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Διακρίνονται σε:

• Εξελικτικές Κρίσεις: Πρόκειται για τις μεταβάσεις ανάμεσα στα στάδια της ζωής (γέννηση, ενηλικίωση, γάμος, γηρατειά, θάνατος). Είναι κρίσεις γιατί μπορεί να είναι περίοδοι έντονου και παρατεταμένου στρες, ειδικά αν δεν υπάρχει επαρκής καθοδήγηση και υποστήριξη.

• Περιστασιακές Κρίσεις: Πρόκειται για τυχαίες καταστάσεις ή ξαφνικές αλλαγές στη ζωή του ατόμου (π.χ. απώλεια εργασίας, εισοδήματος ή στέγης , ατύχημα, διάρρηξη, απώλεια λόγω χωρισμού ή διαζυγίου κλπ.)

• Περίπλοκες Κρίσεις:
Κρίσεις που συνδέονται με σοβαρή ψυχική ασθένεια, η οποία μπορεί να αυξήσει τόσο τον αριθμό των κρίσεων όσο και την ευαισθησία ενός ατόμου στην κρίση. Αμοιβαία, το στρες μιας κρίσης μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδιο ψυχικής ασθένειας σε αυτούς που είναι ήδη ευάλωτοι.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Ounkas
Admin
Ounkas


Ημερομηνία εγγραφής : 01/06/2009
Ηλικία : 51
Τόπος : Αθήνα, Πειραιάς

Kρίσεις πανικού Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Kρίσεις πανικού   Kρίσεις πανικού Empty1/4/2011, 09:38


Κρίσεις που προκύπτουν από "κρίσιμα περιστατικά" (Critical Incidence) ή Tραυματικές Κρίσεις:

Ως "κρίσιμο περιστατικό" μπορεί να θεωρηθεί ένα οποιοδήποτε ψυχοπιεστικό γεγονός που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε κρίση αρκετά άτομα. Ιδιαίτερης σημασίας για τις υπηρεσίες επείγουσας ψυχικής υγείας, είναι τα ακραία ψυχοπιεστικά κρίσιμα περιστατικά όπως καταστροφές και ανθρώπινες πράξεις βίας που μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχολογικό τραύμα και Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (Post Traumatic Stress Disorder, PTSD.

Tραυματικές κρίσεις ή κρίσιμα περιστατικά μπορεί να συμβούν μπροστά σε πραγματικό ή απειλούμενο θάνατο, σοβαρή σωματική βλάβη, ή κάποια άλλη απειλή έναντι της σωματικής ακεραιότητας του θύματος. Κάποια άτομα μπορεί επίσης να θυματοποιηθούν βλέποντας αυτά τα γεγονότα να συμβαίνουν σε άλλους. Κρίσεις μπορεί επίσης να προκύψουν ως το αποτέλεσμα μιας αντίφασης ανάμεσα σ' αυτό που βιώνει το άτομο και μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση.

Χαρακτηριστικά του ατόμου που βρίσκεται σε Κρίση

Συχνά, τα θύματα τέτοιων τραυματικών γεγονότων βιώνουν αίσθηση αδυναμίας του βασικού ελέγχου του περιβάλλοντός τους, της διατήρησης δεσμών με άλλους ανθρώπους και δυσκολία προγραμματισμού και προσδιορισμού στόχων για το μέλλον. Επίσης, μπορεί να παρουσιάζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με το υπερβολικό στρες που βιώνουν (υπερδιέγερση, απώλεια όρεξης, ύπνου, στηθαγχικό άλγος, ταχυκαρδίες, γαστρεντερικά προβλήματα κ.α.), ξαφνική αναβίωση του τραυματικού γεγονότος και τάσεις απόσυρσης από τις καθημερινές δραστηριότητες. Εάν δεν γίνει έγκαιρη αντιμετώπιση η επίδραση των τραυματικών γεγονότων μπορεί να είναι βαθιά και μακροχρόνια.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Ounkas
Admin
Ounkas


Ημερομηνία εγγραφής : 01/06/2009
Ηλικία : 51
Τόπος : Αθήνα, Πειραιάς

Kρίσεις πανικού Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Kρίσεις πανικού   Kρίσεις πανικού Empty1/4/2011, 09:39


Παρέμβαση στην Κρίση (Crisis Intervention):

Η παρέμβαση στην κρίση ορίζεται ως η παροχή επείγουσας ψυχολογικής βοήθειας σε θύματα κρίσης έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή τους σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργικότητας και να εμποδιστεί ή να μειωθεί η πιθανή αρνητική επίδραση του ψυχολογικού τραύματος.

Παρέμβαση στην Κρίση: Βασικές αρχές

* Παρεμβαίνουμε άμεσα: Εξ ορισμού οι κρίσεις είναι συναισθηματικά επικίνδυνες καταστάσεις που βάζουν τα θύματα σε υψηλό κίνδυνο για δυσπροσαρμοστικές τακτικές αντιμετώπισης ή ακινητοποίηση. Η επί τόπου παρουσία του προσωπικού επείγουσας ψυχικής υγείας, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

* Σταθεροποιούμε: Ενας βασικός και άμεσος στόχος είναι η σταθεροποίηση των θυμάτων ή της κοινότητας-θύματος με την ενεργό κινητοποίηση πόρων και υποστηρικτικών δικτύων. Αυτού του είδους η κινητοποίηση παρέχει στα θύματα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν αυτόνομα.

* Διευκολύνουμε την κατανόηση: Ενα άλλο σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση του προηγούμενου της κρίσης επιπέδου λειτουργικότητας των θυμάτων είναι να διευκολύνουμε την κατανόησή τους σχετικά με ότι έχει συμβεί. Αυτό επιτυγχάνεται συλλέγοντας τα γεγονότα σχετικά με το τι συνέβη, ακούγοντας τα θύματα να διηγούνται την εμπειρία τους, ενθαρρύνοντας την έκφραση δύσκολων συναισθημάτων, και βοηθώντας τους να κατανοήσουν την επίδραση του κρίσιμου γεγονότος.

* Εστιάζουμε στην επίλυση του προβλήματος (Problem - Solving): Η ενεργητική υποστήριξη των θυμάτων ώστε να χρησιμοποιήσουν τους διαθέσιμους πόρους και να ανακτήσουν τον έλεγχο, αποτελεί μια σημαντική στρατηγική του προσωπικού επείγουσας ψυχικής υγείας. Βοηθώντας το θύμα στην επίλυση των προβλημάτων, μέσα στα πλαίσια εναλλακτικών που το ίδιο αισθάνεται ότι είναι εφικτές, ενισχύεται η αυτόνομη λειτουργία του.

* Ενθαρρύνουμε την αυτονομία: Παρόμοιας σπουδαιότητας με την έμφαση στην επίλυση προβλημάτων αποτελεί και η έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των θυμάτων στον εαυτό τους, ως ένα πρόσθετο μέσο για την αποκατάσταση της αυτόνομης λειτουργίας τους και την αντιμετώπιση των συνεπειών του τραυματικού γεγονότος. Τα θύματα θα πρέπει να υποστηριχθούν στο να αντιμετωπίζουν τα άμεσα προβλήματα, να αναπτύσσουν πρακτικές στρατηγικές για την επίλυσή τους και να εφαρμόζουν αυτές τις στρατηγικές για να αποκαταστήσουν μια πιο φυσιολογική ισορροπία.


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Kρίσεις πανικού
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - Πόσο ευάλωτοι είστε στις κρίσεις πανικού?

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Free Spirit :: Ιατρικά Θέματα :: Διάφορες Χρήσιμες Πληροφορίες-
Μετάβαση σε: